Oyun grafiklerindeki poligon sayıları uzun yıllardır düzenli olarak artıyor ve ortaya, daha gerçekçi grafiklere sahip yapımlar çıkıyor. Buna, yüksek çözünürlüklü dokularla donatılan sanal dünya haritaları, motion capture teknolojisiyle yakalanıp oyun dünyasına kazandırılan hem gerçek hem de sanal karakterler ve onların yüz/vücut hareketleri de eklenince, video oyunları, harikulade görünüyor. Ancak konu, sahnenin en önemli bileşenlerinden biri olan aydınlatmaya gelince, geliştirici ekipler, biraz da teknik yetersizlikler nedeniyle en iyi bilinen ve şimdiye dek iyi çalışan rasterleştirme tekniğinden yararlanıyor. Ne var ki grafik işlemcileriyle tanınsa da geliştirdiği teknoloji çözümleriyle sektörün en önemli isimlerinden biri kabul edilen NVIDIA, ray tracing olarak adlandırılan aydınlatma teknolojisini, GeForce RTX ailesindeki grafik işlemcilerine ekliyor. Ve ortaya, şimdiye dek görülmemiş gerçekçilikte video oyun sahneleri çıkıyor. Dilerseniz gelin, ray tracing konusuna biraz daha derinlemesine bakalım ve ray tracing destekli oyunlardan da biraz söz edelim.
Teknoloji meraklısı oyun tutkunlarının sıklıkla sordukları “ray tracing nedir?” sorusunun yanıtı ifadesel olarak ışın izleme şeklinde verilebiliyor ancak bu konuyu daha kapsamlı şekilde ele almak gerekiyor.
Pixar tarafından hazırlanan animasyon filmlerinde kullanılan ve ışın izleme teknolojisi, 1979 yılına kadar uzanıyor. Bugün, NVIDIA kadrosunde yer alan Turner Whitted tarafından geliştirilen teknoloji, ışık ışınlarının gerçek dünyayla benzer şekilde ama bu defa dijital dünyada hesaplanıp ekrana yansımasını sağlıyor. Bir ışık kaynağından çıkan ışık ışını, sabit ya da hareket hâlindeki objelerle nasıl temas edip hangi tip aydınlatmalar, yansımalar ve gölgeler oluşturacağını belirleyen teknoloji, oyunlardaki sahnelerin ve karakterlerin daha gerçekçi görünmesini mümkün kılıyor. Örneğin oyunda yönettiğiniz karakteri bir camın/aynanın karşısına geçirdiğinizde veya karakteri sulu bir ortamda yürüttüğünüzde, gerçek hayatta olmasını beklediğiniz tüm yansımalar, ışık kaynağına bağlı tüm aydınlatma ayrıntıları, gerçek zamanlı olarak ray tracing destekli oyunlarda meydana geliyor.
Animasyon filmlerinde uzun hesaplamalar neticesinde sahnelerde kullanılabilen ray tracing, kısa süre öncesine kadar oyunlarda, teknik yetersizlikler nedeniyle kullanılamıyordu ama NVIDIA’nın GeForce RTX 20, 30 ve 40 serisi ekran kartları, bu hesaplamaları gerçekleştirebiliyor. Zira bu serilerdeki donanım birimleri, ray tracing destekleyen ekran kartları arasında sayılıyor. Atom Bilişim’in sunduğu oyun bilgisayarlarının pek çoğunda bu ekran kartları yer alıyor. Ayrıca isterseniz, ray tracing destekleyen oyunlar ile birlikte kullanabileceğiniz GeForce RTX ailesindeki ekran kartları da Atom Bilişim’in ürün yelpazesinde bulunuyor.
“Oyunlarda ışın izleme nedir?” ve “ışın izleme teknolojisi ne demek?” gibi soruların yanıtlarını verdikten sonra, ray tracing destekli oyunlardan bahsetmemiz gerekiyor.
NVIDIA’nın Microsoft ile olan iş birliği sayesinde ortaya çıkan, 10 Ekim 2018 DirectX güncellemesiyle oyuncuların hayatın giren DXR (DirectX Ray-Tracing) ile özellikle yüksek prodüksiyonlu (AAA) birçok oyun, ışın izleme teknolojisiyle geliyor. RTX oyunlar arasında belki de bu teknolojinin lansman oyunu şeklinde seçildiği için öne çıkan yapımların başında EA’in başarılı oyunu Battlefield V geliyor. Çarpıcı grafiklerle zenginleştirilen ve sahip olduğu lore ile oyun dünyasına bomba gibi düşen Remedy Entertainment imzalı Control da ışın izleme teknolojisine sahip olan oyunlar içinde yer alıyor. Sorunlu bir çıkışa sahip olsa da sonradan aldığı güncellemelerle oyuncu kitlesini memnun eden Cyberpunk 2077, Ubisoft’un açık dünya aksiyon oyunu Watch Dogs Legion, “Enhanced Edition” versiyonuyla şok edici görsellere kavuşan Metro Exodus, yarış oyunlarına farklı bir boyut kazandıran Forza Horizon 5, Sony’nin PC çıkarmasının güncel üyelerinden Marvel's Spider-Man Remastered ve daha nice oyunda ray tracing desteği bulunuyor. Oynadığınız oyun şayet bu teknolojiyi destekliyorsa, oyun menüsünde DXR ya da RTX biçiminde gösterilen ayarları etkinleştirerek RTX açma işlemini yapmanız mümkün oluyor.
Yeni nesil ve ray tracing destekli oyunları, akıcı görseller eşliğinde deneyimlemeyi hedefliyorsanız, Atom Bilişim’in sizin için hazırladığı oyuncu bilgisayarlarını ve sunduğu güçlü donanım bileşenlerini inceleyebilir, gereksinim duyduklarınızı hemen sepetinize ekleyebilirsiniz.