Teknolojisiyle ilgilenenler, “yapay zekâ” veya “derin öğrenme” gibi ifadeleri sıklıkla duyuyor. Gündelik yaşamda kullandığınız pek çok uygulama ve cihazın yolu, bir şekilde bu ifadelerin arka planında bulunan mekanizmalara uğruyor. Hatta severek oynadığınız oyunların grafikleri bile yapay zekâ teknolojilerinden nasipleniyor. NVIDIA’nın 2018’in son aylarında sunduğu GeForce RTX 20 serisi ekran kartlarıyla oyuncuların hayatına giren DLSS (Deep Learning Super Sampling-Derin Öğrenme Destekli Süper Örnekleme) teknolojisi de yapay zekâ/derin öğrenme ile oyun grafiklerini buluşturuyor, dahası, oyun grafiklerini iyileştiriyor. Bunun nasıl olduğunu anlatmak için “DLSS nedir?” sorusunun yanıtını vermek gerekiyor.
Geçmişten bugüne dek evrimsel gelişimlerle ekran kartlarının performansını artıran ancak 2018’de kullanıcıların beğenisine sunduğu GeForce RTX 20 serisi ekran kartlarıyla geleneksel grafik işlemci anlayışından uzaklaşan NVIDIA, bu serideki ekran kartlarına iki farklı işlem birimi daha ekliyor. Bunlardan biri, gerçek zamanlı ışın izleme hesaplamalarını yapan RT çekirdekleri, diğeri ise derin öğrenme mekanizması üzerine görev üstlenen tensör çekirdekleri oluyor. İşte DLSS teknolojisi de burada devreye giriyor.NVIDIA’nın süper bilgisayarlarının evrişimli otomatik kodlayıcı yapay sinir ağları tarafından eğitilen mekanizma, düşük çözünürlükte üretilen oyun grafiklerinin, daha yüksek çözünürlükte gibi görünmesini sağlayan bir dizi iyileştirme verisini ekran kartlarına ve dolayısıyla tensör çekirdeklerine iletiyor. Bu sayede oyunlar; kenar yumuşatma özelliği etkin ve doku çözünürlüğü yüksek olmasına karşın çok daha akıcı şekilde deneyimlenebiliyor. Örneğin, Sony’nin PC platformuna getirdiği yüksek prodüksiyonlu oyunlardan biri olan Marvel’s Spider-Man, 4K (2160p) çözünürlükte DLSS ve ray tracing özelliği devre dışıyken 72 fps (saniyedeki kare sayısı) ile oynanabilirken DLSS ve ray tracing etkinleştirildiğinde aynı sahnede 109 fps elde edilebiliyor. Bunun karşılığında herhangi bir görsel detaydan taviz vermenize gerek kalmıyor.
Doğrudan doğruya NVIDIA tarafından lisanslanan ve AMD tarafından -en azından şimdilik- kullanılamayan DLSS NVIDIA GeForce RTX 20, RTX 30 ve RTX 40 serisi ekran kartlarının tamamında bulunuyor. Ancak NVIDIA’nın Ada Lovelace mimarili RTX 40 serisi ekran kartlarında, en yeni NVIDIA DLSS teknolojisi olan DLSS 3,0 değerlendirilebiliyor. Önceki serilerde ise DLSS 2,X varyasyonları etkinleştirilebiliyor. DLSS 3,0’ın önceki sürümlerden en önemli farkı, RTX 40 serisindeki ekran kartlarının çok güçlü grafik hesaplama birimlerinden güç alarak hareketli ya da statik görüntülere, saniyedeki kare hızını artırmak adına yeni kareler eklemesi oluyor. NVIDIA’nın dördüncü nesil tensör çekirdekleriyle mümkün hâle gelen ve yine NVIDIA’nın Optik Akış Hızlandırıcısı olarak isimlendirdiği teknoloji, 40 serisi RTX ekran kartı modellerinde etkinleştirilebiliyor.
Atom Bilişim üzerinden satın alabileceğiniz NVIDIA imzalı GeForce RTX 20 (2060, 2070, 2080 ve bu modellerin Super sürümleri), GeForce RTX 30 (3060, 3070, 3080, 3090 ve bu modellerin Ti sürümleri), GeForce RTX 40 (4090, 4080, 4070 Ti) ekran kartlarının tamamı, DLSS desteği sunuyor. NVIDIA’nın geliştirdiği GeForce GTX serisi ekran kartlarında ise DLSS ve RTX teknolojileri çalıştırılamıyor.
Oyun meraklılarının merak ettikleri “NVIDIA DLSS nedir?” sorusuna yanıt verdikten, bu teknolojinin ayrıntılarına kısaca değindikten ve NVIDIA DLSS destekleyen ekran kartları üzerine konuştuktan sonra DLSS teknolojisinin nasıl açılacağından söz etmek gerekiyor.
DLSS destekli her ekran kartı RTX gibi DLSS’nin de oyun arayüzünden, grafik ayarları aracılığıyla etkinleştirilebilmesine izin veriyor. Farklı görüntü kalite seçenekleriyle gelen DLSS’de “kalite” seçili durumdaysa görüntü kalitesi en iyi hâle getiriliyor, “performans” seçili durumdaysa görüntü kalitesi biraz azaltılıp fps düzeyi artırılıyor. DLSS destekli hemen her oyunun grafik seçenekleri içinde ilgili ayar bölümü kolayca bulunabiliyor.
Siz de oyunlardaki görüntü kalitesini artırıp saniyedeki kare oranını yükseltmeyi sağlayan DLSS teknolojisini en ucuz RTX ekran kartı modelleriyle tecrübe etmeyi planlıyorsanız, Atom Bilişim’in zengin ürün yelpazesindeki GeForce RTX ekran kartlarını ya da bu kartları içeren oyuncu bilgisayarlarını sepetinize ekleyebilirsiniz.