Şifremi Unuttum
Sepetim
Sepetinizde Ürün bulunmaktadır
Oyun Bilgisayarı ile Ofis Bilgisayarı Arasındaki Farklar Nelerdir?
04.10.2024

Oyun Bilgisayarı ile Ofis Bilgisayarı Arasındaki Farklar Nelerdir?

İhtiyaçlarınıza en uygun bilgisayarı seçmek son derece önemlidir. Amacınız sevdiğiniz oyunları, akıcı ve yüksek kalitede oynamak ise tercihinizi mutlaka oyuncu bilgisayarlarından yana yapmalısınız. İşletmeniz için uzun yıllar kullanmak için bir bilgisayar arıyorsanız o zaman da ofis bilgisayarlarına yönelmelisiniz. İçeriğimizde bilgisayar seçiminde size yardımcı olması için oyun bilgisayarları ve iş / ofis bilgisayarları arasındaki farkları sıraladık.

Oyun Bilgisayarı ile Ofis Bilgisayarı Arasındaki Farklar

Yüksek performans için üretilmiş oyun bilgisayarları ve uzun süre istikrarlı bir şekilde çalışma üzerine geliştirilen ofis bilgisayarları arasında birçok fark bulunur. Oyun ve ofis bilgisayarları arasındaki temel farklar, donanım ve sunduğu avantajlar bakımından tercihleri etkiler.

İşlemci

Kullanılan işlemci tercihi, oyun bilgisayarları ve ofis bilgisayarları arasındaki temel farkların arasında yer alır. Performans odaklı oyun bilgisayarları, en güncel ve üst seviye Intel ve AMD işlemcileri kullanır. Oyun bilgisayarı ister masaüstü ister oyuncu laptopu olsun güç tüketimi her zaman ikinci plandadır. Bu sebeple güç tüketimi yüksek işlemcilerin tercihinde bir sorun görülmez.

İş bilgisayarları ise özellikle de söz konusu cihaz bir laptop ise güç tüketiminin olabildiğince az olması istenir. Böylelikle ofis dışında kullanımlarda da herhangi bir güç kaynağına ihtiyaç olmadan kullanılabilirler. Bu sebeple daha az performans sunan ancak güç tüketimi daha düşük işlemci modelleri tercih edilir.

RAM

Oyuncu bilgisayarlarında donanımın her anlamda yüksek olması, oyun performansını doğrudan veya dolaylı olarak etkiler. Güncel oyuncu bilgisayarlarının 16 GB ve üstü değerlere sahip RAM’lere sahip olması tercih edilir.

Ofis bilgisayarlarında genellikle internet uygulamaları ve ofis yazılımları kullanılır. Aynı anda gerçekleştirilen işlem sayısı da kısıtlı olan ofis bilgisayarlarında RAM ihtiyacı daha düşüktür. Günümüzde ofis bilgisayarlarının birçoğu 4 GB ve 8 GB gibi oyun bilgisayarlarından daha düşük RAM miktarına sahiptir.

Ekran Kartı

GPU veya grafik işlemci ünitesi, bilgisayarların görüntü işleme birimleridir. Ekran kartı aracılığı ile bilgisayar tarafından oluşturulan görüntüler ekrana yansıtılır. Ekran kartları, işlemciye entegre bir şekilde olabildiği gibi harici donanımlar olarak da bilgisayarlarda yer alabilir.

Ekran kartı bir oyuncu bilgisayarının olmaz olmaz parçasıdır. Yüksek çözünürlük ve kaliteye sahip görsellerin anlık olarak oluşturulması ve akıcı olarak ekrana yansıtılması, oyuncular için büyük öneme sahiptir. Bu sebeple en iyi oyun bilgisayarı modellerinde NVIDIA ve AMD’nin en güçlü harici ekran kartlarına yer verilir.

Ofis bilgisayarlarında ise harici bir ekran kartına genellikle ihtiyaç duyulmaz. Bilgisayarda kullanılan işlemci ile entegre bir biçimde sunulan grafik işlem birimi ofis kullanımları için oldukça yeterlidir. Dahili ekran kartları ofis için yeterli performansın yanı sıra bilgisayarların daha hafif ve küçük boyutlu olmasına da katkı sağlar.

Depolama

Günümüz popüler oyunları, onlarca GB boyutuna sahip olabilir. Bu nedenle oyuncu bilgisayarlarında depolama birimlerinin olabildiğince yüksek olması tercih edilir. 1 TB ve üzeri depolama birimleri kullanıldığı gibi yeni nesil teknolojiye sahip SSD’ler de yüksek performans için oyuncu bilgisayarlarında kullanılır.

Ofis bilgisayarlarındaki depolama ihtiyacı oldukça azdır. Word, Excel, PDF ve çeşitli dokümanların depolanması için gereken alan azdır. Hatta çoğu kurum dosyaların personel bilgisayarında değil, merkezi bir sunucuda saklanmasını tercih eder. Bu yüzden 250 ve 500 GB gibi depolama birimleri iş bilgisayarları için yeterli bir seçenektir.

Biçim ve Estetik

Oyuncu bilgisayarları, içerisinde yer alan donanım ve soğutma sistemleri sebebiyle normal bilgisayardan çok daha büyüktür. Bu durum hem masaüstü oyun bilgisayarı modelleri hem de oyuncu laptopları için geçerlidir. Bununla birlikte masaüstü ve gaming laptopları, göze daha hoş gelen tasarımlara ve RGB aydınlatmalara sahip olabilir. Ağırlık bakımından değerlendirildiğinde ise oyuncu laptopları, diğer laptoplara kıyasla daha ağır cihazlardır.

İş / ofis bilgisayarlarında ise durum oyuncu bilgisayarlarının tam tersidir. İçerisinde ekran kartı ve soğutma donanımı yer almayan ofis bilgisayarlarında, görsel tasarım da ikinci plandadır. Masaüstü ofis bilgisayarları, diğer bilgisayar çeşitlerine göre daha küçük olabilir. Hatta çoğu işletme, en iyi ofis bilgisayarı modellerinden olan monitörlerin arkasına monte edilebilen mini bilgisayarları tercih eder. Taşınabilir ofis bilgisayarları söz konusu olduğunda ise daha hafif ancak dayanıklı malzemeden üretilmiş kasaya sahip olması önemlidir.

Kullanım Ömrü

Teknolojideki gelişim hızı ele alındığında hem oyun hem de ofis bilgisayarlarının uzun yıllar kullanılması oldukça zordur. Ancak yeni teknolojilerin öncüsü olan oyunları çalıştıran oyun bilgisayarları söz konusu olduğunda durum biraz daha farklıdır. Oyun bilgisayarlarında yer alan donanımlar, birkaç yıl sonra güncel oyunları yüksek performans ile oynatmada zorlanabilir. Bu sebeple donanım yükseltmesine ihtiyaç duyulabilir.

Ofis bilgisayarları ise uzun kullanım ömürleri ile ön plana çıkar. İşletmeler edindikleri bilgisayarları uzun yıllar boyunca kullanmayı tercih eder. Bu sebeple kasa ve gövde yapısı itibarıyla dayanıklı cihazlar, ofis bilgisayarı olarak kullanılır. Aynı zamanda kolay bir şekilde tamir edilebilmeleri ve gerektiğinde RAM, SSD gibi birimlerin değiştirilebilir olması da ofis bilgisayarları için dikkat edilen özelliklerdendir.

Fiyat

Oyuncu bilgisayarları ve ofis bilgisayarı arasındaki fiyat karşılaştırması ise tercih edilen cihaz türüne ve donanımına göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak bakıldığında yüksek performans sunan oyun bilgisayarı fiyatları, ofis bilgisayarlarına kıyasla yüksektir. Masaüstü ofis bilgisayarı fiyatları, diğer bilgisayar modellerine göre daha uygundur. Bu sebeple işletmeler tarafından daha sık tercih edilirler.

%100 Türk sermayesi ile kurulan Atom Bilişim, oyuncu ve ofis bilgisayarı ihtiyaçlarına Dragos ve Turbox markaları ile en uygun çözümleri sunar. Atom Bilişim ile aradığınız oyuncu bilgisayarı modellerine ve hazır ofis bilgisayarı modellerine hızlı ve güvenle sahip olabilirsiniz.

Blog Son Eklenenler
Oyun Bilgisayarı ile Ofis Bilgisayarı Arasındaki Farklar Nelerdir?
Oyun Bilgisayarı ile Ofis Bilgisayarı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Genel

İhtiyaçlarınıza en uygun bilgisayarı seçmek son derece önemlidir. Amacınız sevdiğiniz oyunları, akıcı ve yüksek kalitede oynamak ise tercihinizi mutlaka...

Devamını Oku
04.10.2024
Unreal Engine 5 Sistem Gereksinimleri Nelerdir?
Unreal Engine 5 Sistem Gereksinimleri Nelerdir?

Genel

Günümüzde sinema sektörünü yakından takip eden kişilerin, serinin önceki filmlerine kıyasla Matrix Resurrections'ı zayıf ve hatta başarısız bulmuş olabilir. Fakat, yayınlanan bu film...

Devamını Oku
03.10.2024
Masaüstü Bilgisayarlarda Kasa Temizliği Nasıl Olmalı?
Masaüstü Bilgisayarlarda Kasa Temizliği Nasıl Olmalı?

Genel

Bilgisayarınızın performansını korumak ve ömrünü uzatmak için düzenli olarak bilgisayar kasası temizliği yapmak son derece önemlidir. Bu yazımızda, bilgisayar kasası nasıl temizlenir sorusunun yanıtını...

Devamını Oku
02.10.2024
Forza Horizon 5 Sistem Gereksinimleri
Forza Horizon 5 Sistem Gereksinimleri

Genel

Forza Horizon 5 küresel çapta en fazla oyuncuya sahip yarış oyunları arasında. Playground Games tarafından geliştirilerek 2021’de piyasaya sunulan Forza Horizon 5 çok oyunculu modu ve...

Devamını Oku
27.09.2024
İşlemcide Çekirdek Sayısı mı GHz mi Önemli?
İşlemcide Çekirdek Sayısı mı GHz mi Önemli?

Genel

Bilgisayar dünyasında performans denilince akla ilk gelen bileşen işlemcidir. Ancak işlemci seçimi yaparken karşımıza çıkan en önemli sorulardan biri, çekirdek sayısının mı yoksa GHz değerinin mi...

Devamını Oku
27.09.2024
Valorant Ajanlar ve Özellikleri Nelerdir?
Valorant Ajanlar ve Özellikleri Nelerdir?

Genel

Valorant, Riot Games tarafından geliştirilerek 2020 yılında piyasaya sürüldüğünden beri oyun severlerin ilgisini çeken bir taktiksel FPS oyunu haline gelmiştir. Her biri benzersiz yeteneklere sahip çeşitli ajanları içererek oyunculara dinamik...

Devamını Oku
25.09.2024
Valorant Kaç GB, Bilgisayarda Ne Kadar Yer Kaplıyor?
Valorant Kaç GB, Bilgisayarda Ne Kadar Yer Kaplıyor?

Genel

Günümüzün popüler FPS oyunları arasında yer alan Valorant, kendine has mekaniği sayesinde oyuncuların dikkatini çeker. Riot Games’in geliştirdiği oyun...

Devamını Oku
25.09.2024
Dünyanın En Büyük 10 Oyun Şirketi
Dünyanın En Büyük 10 Oyun Şirketi

Genel

Oyun sektörü, her geçen yıl daha da gelişen bir endüstri kapsamında ele alınabilir. Hem yeni çıkan hem devam niteliği taşıyan her oyun, dünya çapında milyonlarca hayranı ile...

Devamını Oku
23.09.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.