Oyun dünyasında olanların en az bir kez duyduğu NPC karakter kavramı, atmosferi zenginleştiren ve hikâyeyi ilerleten bir kavramdır. Açılımı “Non- Playable Character” olan NPC insanlar, video oyunlarında sıkça geçen bir terimdir ve oynayan kişinin etkileşimde bulunduğu karakterleri ifade eder. Ama bu insanlar, oyunun ana karakteri değildir. Bu yazıda “NPC ne demek?” sorusunun derinlerine inebilir ve aklınızdakilere yanıt bulabilirsiniz…
Türkçeye “Oynanamayan Karakter” olarak çevrilen bu terim, özellikle oyun dünyasına yeni giren kişilerin kafasında “NPC kime denir?” sorusunun oluşmasını sağlar. Video oyun evreninde sıkça karşılaşılan bu kavram, bilhassa rol yapma oyunlarında göze çarpar. “NPC insan nedir?” sorusunun yanıtları şöyle açılabilir:
• Yapay zekâ tarafından yönetilen,
• Ana hikâyeyi ilerletmeyi sağlayan,
• Oyundaki evrende belirli görevleri yapan,
• Diğer oyuncularla etkileşim kuran kişilere NPC denir.
NPC insan size görevler verebilir ve oyun ile ilgili püf noktalar sunabilir. Hatta bu karakterler, size ürün satan bir satıcı ya da ara görevde konuştuğunuz bir köylü dahi olabilir. Oyun yapımcıları, bu karakterler ile oyunun daha gerçekçi ve canlı izlenim bırakmasını hedefler.
Oyun dünyası ile ilgili araştırma yapan insanların en çok sorduklarından biri de “NPC neyin kısaltması?” sorusudur. “Non- Playable Character” kelimesinin kısaltılması olan NPC terimi, oyun dinamiklerini derinleştirerek kişinin hikâyeye daha da odaklanmasını destekler. Kişi, oyundaki hikâyenin içine daha fazla girerek içerikle bütünleşir. Zaten yapımcıların hedefi de bu karakterlerle oyuncunun dünyadaki yolculuğunu şekillendirmektir.
“NPC açılımı nedir?” sorusuna yanıt verdikten sonra bu karakterlerin özelliklerine deyinmekte de yarar var. Sizinle oyun esnasında diyaloglara giren NPC insanlar, çeşitli etkileşim kurabilirseler de yalnızca belirli yapay zekâ seviyesine sahip olduklarını bilmek gerekir. Bu bilgiden hareketle diğer özellikleri de daha iyi kavrayabilir ve oyunu daha bilinçli oynayabilirsiniz. Bazı NPC insan özellikleri; şu şekildir:
• Etkileşim: Oyuncularla etkileşim kurabilen bu karakterler, kişinin yürüttüğü hikâyenin daha gerçekçi olmasını sağlar.
• Programlanabilirlik: Farklı senaryolara göre davranabilen NPC’ler, oyuncunun kendini oyuna vermesine katkıda bulunur.
• Karakter Özellikleri: Her NPC karakterinin kendine has bir kişilik özelliği olur ve bu, bazen NPC’lerin kendilerine özel hikâyeleriyle daha derin bir hâl alır.
“NPC oyun içinde hangi görevlere sahiptir, kişilik özellikleri nedir, ne zaman, nerede, nasıl tepki verir?” gibi tüm soruların yanıtı ise oyun geliştiricilerinde saklıdır. Yapımcılar, bu karakterleri programlayarak hikâyenin gelişimine göre çeşitli rollere girmelerini hedefler. Böylece karakterlerin programlaması ile belli bir yapay zekâ seviyesi ortaya çıkar.
En az “NPC karakter nedir?” sorusunun yanıtı kadar merak edilen bir diğer konu da bu karakterlerin oyundaki işlevleridir. Oyundaki bazı temel NPC işlevleri şöyle sıralanabilir:
• Bilgi: Oyuncu için yol gösterici nitelikte olan bu karakterler, özellikle açık dünya oyunlarında haritadaki önemli noktaları işaretlemesiyle öne çıkar. Ayrıca bu insanlar, çevredeki düşmanlar hakkında ve o evrenin geçmişi ile ilgili bilgilere de sahiptir.
• Görev: RPG ve açık dünya oyunlarında bu karakterlerin en ana işlevlerinden biri görev vermektir. Bu görevleri tamamlayan oyuncu ise hikâyede ilerlerken güzel ödüller de kazanır.
• Ticaret: Oyun içindeki bu insanlar; iksir, zırh, silah ve hikâyeye göre önemli olan eşyaları satmak için geliştirilebilir. Bu açıdan bakıldığında derin hikâyeleri olmasa da oyuncunun güçlenmesine katkıları olduğu söylenebilir.
• Savaşçı ya da Düşman: Daha çok aksiyon oyununda görülen bu NPC’ler, oynayan kişinin becerilerini de test eder. Böylece oyuncu daha çok derinleşir ve yaptığı mücadele ile oyundan daha çok keyif alabilir.
Bunlara ek hikâye anlatımını ve oyunun genel atmosferini etkileyen NPC karakterler de vardır. Etrafta dolaşan veya belirli bir iş üzerinde sabit duran bu karakterler, oyuncunun oyunu daha gerçekçi hissetmesini sağlayarak oyundan alınan keyfi artırabilir. Bir pazarda alışveriş yapan insanların yanı sıra köydeki musluktan su dolduran bir NPC, kişiye aslında gerçek bir dünyada olduğu izlenimini verebilir.
Oyun dünyasına hâkim olan birçok kişi, “NPC nedir?” sorusunun yanıtını verirken bu karakterlerin yapay zekâ bağlantılarını özellikle vurgular. Önceden programlanmış hareketler, kurgulanmış diyaloglar ve daha fazlası, esasında geliştiriciler tarafından oyun geliştirme aşamasında kurgulanır. Özenle tasarlanan yapay zekâ algoritmaları ile NPC’ler, kişinin yaptığı seçimlere göre farklı davranışlar gösterip çeşitli cevaplar verebilir. Buna örnek olarak The Witcher serisindeki Yennefer karakterini verebiliriz. Tıpkı Yennefer gibi oyun dünyasında iz bırakmış diğer NPC’ler ise şunlardır:
• Deckard Cain (Diablo serisi)
• Triss (The Witcher serisi)
• Dog (Half-Life 2)
• Ellie (The Last of Us)
• Alyx Vance (Half-Life 2)
• Navi (The Legend of Zelda: Ocarina of Time)
• GLaDOS (Portal)
• Mordin Solus (Mass Effect serisi)
• Cortana (Halo serisi)
• Aeris Gainsborough (Final Fantasy VII)
• Trevor Phillips (Grand Theft Auto V)
• John Marston (Red Dead Redemption serisi)
Oyun dünyasında yer alan NPC karakterler, daha ilgi çekici ve gerçekçi deneyim için vazgeçilmez bir unsurdur. Bu karakterler sayesinde oyundan alınan keyif, en yüksek seviyeye ulaşır. Bu keyfi daha fazla artırmanın yolu ise en iyi donanımlarla yüksek performanstan geçer. Atom Bilişim’de üstün kalite ve maksimum verimlilik sunan donanım ihtiyaçlarıyla tanışabilir; Turbox Dragos ürünleriyle oyun saatlerini renklendirebilirsiniz. Hemen şimdi oyun bilgisayarı ürünlerini keşfedin ve ihtiyacınıza uygun ürünlerle bilgisayar başındaki saatleri daha teknolojik ve akıcı kılın!