İşlemci ile monitör arasında yer alan ekran kartı, bilgisayarın ana parçalarından biridir. Grafiklerin, resimlerin, filmlerin ve videoların oluşturularak ekrana taşınmasını sağlar. Oyunlarda daha canlı ve net renklerin görüntüsü, ekran kartı ile doğrudan alakalıdır. Bu sebeple görüntü kalitesinin iyi olması, ekran kartına bağlıdır.
Daha iyi görüntüler için LED ışıklı ya da renkli ekran kartı tasarımları seçenekler arasında yer alır. Ekran kartının görüntü kalitesini üst seviyelere çıkaran RAMDAC, VGA BIOS, GPU ve video RAM gibi alt bileşenleri bulunur.
Ekran kartına yansıtılan görüntüleri RAMDAC, monitörde görüntülenecek şekilde hazırlar. Bu parçanın aktarım hızı, dijitalden ekrana yansıyan görüntünün hızı ile anlaşılabilir.
Ekran kartının çalışması için aldığı komutlar ile VGA BIOS, ekran kartının ne zaman çalışıp çalışmaması gerektiğini belirler. VGA BIOS’un işlevi sayesinde ekran kartının kullanım ömrü de uzar.
Ekran kartının beyni olarak bilinen GPU, grafik işlemcidir. CPU’ya görüntü işlemlerini yansıtmadan önce ekran kartına yansıtır.
GPU’nun ihtiyacı olan ışıklandırma gibi efektlerin bilgilerini işleyen Video RAM, GPU’nun daha hızlı bir şekilde çalışmasına destek olur.
Özellikle bilgisayar alırken en çok merak edilen soru ekran kartı ve ekran kartının ne işe yaradığı konusudur. Ekran kartı, yazılım ve donanım özellikleriyle yüksek çözünürlükteki görüntülerin oluşturulması ve monitöre yansıtılmasını sağlar. Tercih edilecek ekran kartı tamamen kişisel bir seçimdir. Bilgisayarınız için birbirine benzer özelliklere sahip olan Nvidia veya AMD ekran kartını seçebilirsiniz. Kullanım amacınızı biliyor olmanız bu konuda doğru tercih yapmanız için etkili olacaktır. Beklentiniz sorunsuz oyun oynamaksa en az 2 GB ekran kartı işinizi görebilir.
Beklentiniz sorunsuz oyun oynamak haricinde tüm detayları görüntülemek ve oyunu yüksek çözünürlükte oyun oynamaksa 6 GB ekran kartı veya daha yüksek belleğe sahip 8 GB ekran kartı beklentinizi karşılayacaktır.
Kısacası temel bir bilgisayarda normal bir grafik kalitesi için makul fiyatlara 2 GB ekran kartı veya 4 GB ekran kartı tercih edebilirsiniz. Fakat full HD bir monitörünüz varsa ve yüksek çözünürlüklü ekran kartına ihtiyaç duyuyorsanız orta ve üst segmentteki ekran kartlarına yönelmeniz gerekecektir.
Nvidia ve AMD günümüzde ekran kartı üreten iki büyük firma olarak adını duyurmayı başarmıştır. Ekran kartları dahili ekran kartları ve harici ekran kartları olarak 2 ye ayrılır. Dahili ekran kartları, genellikle anakarta ya da işlemciye gömülü halde bulunur. Harici ekran kartları ise isteğe bağlı olarak anakarta takılan bir donanım birimidir.
Grafik kartınızı güncellemek için harici ekran kartını çıkararak yenisini sisteme eklemeniz yeterlidir. İster oyun, ister program çalıştırma istersenizde iş amacı ile kullanacağınız ekran kartını amacına uygun seçmeniz gerekir. Bu sayede daha iyi bir performans yakalayabilirsiniz.
Dahili ekran kartı cihazla bütün şekilde gelir ve kendine ait RAM’i bulunmaz. Performans ve kullanım kolaylığında etkilidir.
Harici ekran kartı cihazdan bağımsız olarak anakarta takılarak çalışır. Kendine ait RAM’ e sahip olması, kendi belleği üzerinden işlem yapma özelliği sağlar. Değiştirilebilir olması ilerleyen dönemlerde daha yüksek modele geçmeye imkan verir.
Ekran kartlarında grafik biriminin erişimi için GDRR bellek kullanılmaya başlanmıştır. Yeni nesil oyunlar oynamayı mümkün kılmak için deNvidia, 3080 ekran kartı veya 3090 ekran kartı seçilebilir. Böylelikle Ampere mimarisi ile bu teknolojinin en iyisi GDDR6X video bellek teknolojisini keşfedebilirsiniz.
Hız performansıyla doğrudan ilişkili olan ekran kartı çekirdek hızına göre 2060 ekran kartı ile 3060 ekran kartı farklarını inceleyebilirsiniz. Şu anda piyasadaki en iyi ekran kartı Nvidia 3090 ekran kartı ile kıyaslayabilir ihtiyacınız olan ekran kartına böylelikle karar verebilirsiniz.
Ekran kartı fiyatlarında belirleyici özellik, kartınızın bellek kapasitesi ve görüntü kalitesine göre değişiklik gösterebilir. Bilgisayarınızı ne amaçla kullanacağınızı belirledikten sonra ihtiyacınız olan ekran kartına karar verebilirsiniz. Yine Atom Bilişim sitesinden ekran kartı özellikleri ve ekran kartı fiyatları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bilgisayar ile ilgili tüm ihtiyaçlarınız için hizmet veren Atom Bilişim’in en ucuz ekran kartı fiyatlarından yararlanabilirsiniz. Seçtiğiniz ekran kartını tek tıkla satın alabilirsiniz.