Şifremi Unuttum
Sepetim
Sepetinizde Ürün bulunmaktadır
Filtre
Marka
{{ FILTERS.VARIANTS.TYPE1_NAME }}
{{ FILTERS.VARIANTS.TYPE2_NAME }}
Fiyat
Model
{{ FILTER.NAME }}

En Uygun Ekran Kartı Fiyatları ve Modelleri

Günümüzde kullanılan bilgisayarlarda çeşitli bileşenler bir araya gelerek işlem gücünü arttırır. Bilgisayarların performansını belirleyen bileşenin işlemci olduğu düşünülür. Fakat günümüzün kompakt bilgisayarları birçok farklı işlev için birden fazla bileşen barındırır.

Devamını oku
Toplam 101 ürün
Görüntüle

Bu bileşenlerden birisi olan ekran kartı bilgisayarların daha hızlı ve akıcı bir şekilde işlem yapabilmesini, yapılan işlemlerin görüntü olarak monitöre aktarılabilmesini sağlar. Geliştirilen yeni ekran kartı modelleri kendi dahili bellekleri ve önbellekleri sayesinde ağır işlem gücü gerektiren kullanımlarda ya da video oyunlarında etkileyici grafikler oluşturarak büyük fark yaratır.

Ekran Kartı Nedir?

Ekran kartı ya da GPU (Graphic Processing Unit) bir bilgisayarda işlemci ve RAM desteği ile yapılan işlemlerin tepkisini ekrana taşıyan, yapılan işlemlerin görüntüye dökülebilmesini sağlayan bileşendir. Bir bilgisayarda işlemler işlemci ve RAM ile birlikte yapılır. Bir işlem yapıldığında, bu işlemin oluşturacağı tepki, ekran kartı tarafından hesaplanır, geometrik verilere dökülür ve son olarak da ekrana yansıtılır.

Ekran kartı adından da anlaşılacağı üzere yapılan işlemlerin ekranda görülebilmesini sağlar. Örneğin, bir video oyununda bir tuşa bastığınızda, bu basma işlemi bilgisayarın işlemcisi tarafından algılanır. İşlemci bu tuşa basma işleminin sonucunun ne olduğunu da ekleyerek, bu bilgiyi ekran kartına gönderir. Ekran kartı basma işleminin oluşturacağı tepkiyi hesaplamaya başlar. Hesaplama bittikten sonra ekran kartı gerekli görselleştirmeleri yapar, görüntüyü oluşturur ve monitöre gönderir.

Ekran Kartı Çeşitleri


Günümüzün modern teknolojileri sayesinde bütün bu hesaplamalar ve işlemler saniyeler içerisinde gerçekleşir. Bir tuşa bastığınızda, bu basma işleminin sonucunu ekranda görmenizi sağlayan donanım ekran kartıdır. 8 GB ekran kartı modelleri geniş bellekleri sayesinde oluşturdukları görüntüleme verilerini geçici olarak depolayabilir, bu sayede akıcı görüntüler sunabilir.

Ekran Kartı Nasıl Çalışır?

Ekran kartı esasında bir anakart sayılır. Bilgisayarlarda anakart bütün bileşenlerin bağlı olduğu, bütün donanımlara enerji ve veri gönderimi sağlayan bir düzenektir. Normal şartlarda anakart üzerinde bulunan işlemcilerde görüntü işleyicisi bulunur. Fakat günümüzün yüksek işlem gücü gerektiren yazılımları kendi başına, işlemciden ayrı çalışan bir görüntü işleyicisi gerektirir. Bu sayede işlemcinin yükü azalır, görüntü işleyicisi yani ekran kartı da bütün enerjisini görüntü oluşturmaya ayırabilir.

Fiyat Performans Ekran Kartı


Ekran kartlarının çalışma prensibi dört aşamadan oluşur; anakarttan veri alma, işlemci ile verileri işleme, bellekte işlenen verileri geçici olarak depolama ve son olarak görüntüyü monitöre aktarma. Ekran kartının çalışma süreci anakart ile başlar. Ekran kartları anakart üzerinde bulunan bağlantı noktalarına takılır. Bu bağlantı noktaları ekran kartının çalışabilmesi için ihtiyaç duyduğu enerjiyi ve veriyi almasını sağlar. Anakarttan aldığı enerji ile çalışmaya ve aldığı veriyi işlemeye başlayan ekran kartı kendi işlemcisi ile bu verileri işlemeye başlar.

Ekran kartlarında tıpkı anakartlarda olduğu gibi bir işlemci bulunur. Veriler işlendikten sonra, bu veriler ve sonuçlar, ekran kartının belleğinde depolanır. Bu depolama çok kısa sürelidir. Verilerin depolanmasının amacı daha akıcı ve sorunsuz bir görüntü sağlayabilmektir. Bu aşamadan sonra son olarak ekran kartı oluşturduğu görüntüyü bağlantı yolları üzerinden monitöre taşır. Bu sayede monitörden görüntü alınabilir.

Ucuz Ekran Kartı


Arktek marka 4 GB ekran kartı gibi geniş belleğe sahip modellerde bütün bu işlemler saniyeler içerisinde gerçekleşir.

Ekran Kartının Önemi Nedir?

Ekran kartının önemi bilgisayarlarda yapılan herhangi bir işlemde hissedilir. Ekran kartının en temel görevi işlemci tarafından yapılan işlemleri görüntüye dökmektir. Detaylı ve gelişmiş grafikleri olan bir video oyununun ekran kartı olmadan oynanabilmesi mümkün değildir. Ekran kartı oyunun oluşturulmasını istediği grafikleri saniyeler içerisinde gerekli hesaplamaları yaparak, gerekli parametreleri kurarak oluşturur.

Yüksek işlem gücü gerektiren, gelişmiş görüntüleme teknolojilerine ihtiyaç duyan bir yazılımın da aynı şekilde bir ekran kartı olmadan çalışabilmesi mümkün değildir. Günümüzde kullanıcılar tarafından yaygın olarak tercih edilen Zotac veya TURBOX NVIDIA ekran kartı modelleri geniş bellekleri ile yüksek depolama sunarken gelişmiş işlemcileri sayesinde akıcı grafikleri kısa süreler içerisinde oluşturabilir.

Ekran kartları sadece yüksek işlem gücü gerektiren durumlarda keskin grafikler sunmakla da kalmaz, ekran kartlarının gelişmiş performansı günlük kullanımlarda dahi hissedilir. Eğer bilgisayarınızda ağır işlem gücüne ihtiyaç duymuyorsanız ve yaptığınız işlemlerde keskin grafiklere gerek yoksa 2 GB ekran kartı modellerine göz atabilirsiniz.

Bilgisayarınızda gelişmiş ekran kartına ihtiyaç duyan, keskin ve yüksek çözünürlüklü grafikler gerektiren işlemler yapıyorsanız 6 GB ekran kartı seçenekleri bilgisayar kullanımlarınızda akıcı grafikler oluşturabilir.

Ekran Kartı Fiyatları

Ekran kartı satın almak isteyen birçok kullanıcı ekran kartı fiyatları konusunu merak eder. Günümüzde her ihtiyaca cevap verilebilmesi açısından birçok farklı ekran kartı modeli üretilir. En iyi ekran kartı modelinin hangisi olduğu yaygın olarak merak edilir. Ekran kartı modelleri bellekleri ve işlemci güçleri bakımından kendi içerisinde ayrılabilir.

Ekran kartları ayrıca bağlantı noktaları ve tepkime hızları açısından da farklılık gösterebilir. Bütün bu değişken etkenler ekran kartlarının fiyatlarını belirler. Bir ekran kartının fiyatı belleğine, işlemcisine ve bağlantı noktasına göre belirlenir.

NVIDIA ekran kartı fiyatları bellek, bellek tipi, bağlantı tipi ve işlemci gücü gibi parametrelere göre değişiklik gösterebilir. 8 GB gibi geniş belleklere sahip olan ekran kartı modellerinin fiyatı yüksek olurken 2 GB ekran kartı fiyatları daha ekonomik olabilir.

Paylaşımlı ve Paylaşımsız Ekran Kartının Arasındaki Fark

Ekran kartları bellek ve işlemci gibi teknik özelliklerinin yanı sıra paylaşımlı ya da paylaşımsız olarak ikiye ayrılırlar. Paylaşımlı ya da bir diğer adıyla dahili ekran kartları bilgisayarın anakartının üzerinde yer alan, ana işlemcinin bünyesinde bulunan ekran kartlarıdır. Dahili ekran kartının kendisine ait ayrı bir bağlantı noktası yoktur, bu ekran kartları bilgisayarın işlemcisiyle bütünleşiktir ve işlemciyle beraber çalışır. Dahili ekran kartları işlem güçlerini RAM bellek üzerinden karşılar. Dahili ekran kartı kullanan bilgisayarlarda RAM gücü hem bilgisayar tarafından hem de ekran kartı tarafından kullanılır, yani paylaşılır. Bu nedenle "paylaşımlı ekran kartı” adı kullanılır.

Harici yani paylaşımsız ekran kartlarının çalışma prensibi ise bunun tam tersidir. Harici ekran kartlarının kendilerine ait bir işlemcisi ve bağlantı noktası bulunur.

Paylaşımsız ekran kartları bütün işlemlerini kendi başlarına yaparlar, dolayısıyla RAM gücü sadece bilgisayar tarafından kullanılır. Günümüzün modern yazılımlarının ve video oyunlarının gerektirdiği yüksek çözünürlüklü grafikler ancak harici ekran kartı ile sağlanabilir. Sıklıkla tercih edilen AMD ekran kartı seçenekleri yüksek işlem gücü gerektiren yazılımların yanı sıra gelişmiş grafiklere sahip video oyunlarını kolaylıkla çalıştırabilir.

Siz de ihtiyaçlarınıza ve bilgisayarınıza en uygun ekran kartını arıyorsanız, Atom Bilişim’in geniş ürün seçkisine göz atabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.