FIFA ile olan uzun soluklu iş birliğini, biraz da haklı olarak sonlandıran EA, geçtiğimiz yıl, kendi markasıyla oluşturduğu ilk futbol simülasyonuyla bizleri buluşturmuştu. “EA Sports FC” adı ve yıl takısıyla başta biraz garipsediğimiz ama çok geçmeden alıştığımız yeni oyun serisinin son halkası EA Sports FC 25, kısa süre önce yayımlandı. İçerik bakımından EA Sports’un biraz cepten yediğini söyleyebileceğimiz EA FC 25, serinin önceki oyunlarından çok büyük bir sıçrama yapmasa da detaylarına az sonra değineceğimiz üzere, müdavimlerin fark edeceği önemli iyileştirmeler ve yenilikleri beraberinde getiriyor. EA oyunlarının genelinde gördüğümüz Frostbite oyun motoru üzerine inşa edilen EA FC 25 sistem gereksinimleri, bu noktada epey merak ediliyor. Özellikle güncel sayılmayacak donanım bileşenleri içeren oyun bilgisayarlarıyla yeni futbol simülasyonunu deneyimlemek isteyen oyuncular, “EA FC 25 kaç GB?” gibi sorular sorabiliyorlar. Dilerseniz gelin, oyunun minimum ve önerilen sistem gereksinimlerinden söz ederken diğer yandan oyundaki yeniliklere de değinelim.
EA, oyuncuları serinin yeni yapımlarını oynamaya motive etmek için her yeni FIFA ve artık EA FC oyununda, geliştirilmiş “yapay zekâ” konusunu ele alıyor ve yeni bir isimle ısıtıp ısıtıp karşımıza çıkarıyor. Ancak serinin gedikli takipçileri arasındaysanız, sizin de bileceğiniz üzere yapay zekâ konusunda EA Sports oyunları, genellikle dev bir sıçrama yaşamıyor. İşte tam da bu nedenle “FC IQ” gibi pazarlama hileleri yerine, EA Sports FC 25’in, “gerçek anlamda” yeniliklerinden söz etmek gerekiyor. Bu sayede yapımı, minimum seviyede oynayamayacak olan oyuncular bile var olan bilgisayarlarını güçlendirip ya da tamamen yeni ve düşük bütçeli bir oyun bilgisayarı edinip EA FC 25 sistem gereksinimleri minimum düzeyinde de olsa oynamayı düşünebilirler.
Öncelikle belirtelim, FIFA 2014 ile hayatımıza giren scout, yani gözlemci sistemi, artık yeni oyunla birlikte kapatılabiliyor. Bu özellik, hatırlayacak olursanız FIFA 14’te, oyuncuların güç seviyelerini görmek için zorunlu hâle getirilmişti ama aynı özellik, oyuncuların transfer stratejilerini etkiliyordu ve oyunun doğal akışını değiştiriyordu. Artık scout devre dışı bırakılabildiği için doğrudan oyuncuların güçlerini, maaşlarını ve sözleşme bilgilerini görmemiz, oyunu da stratejik yönden daha kontrol edebilmemizi sağlıyor.
Güncel donanım bileşenlerine sahip oyun bilgisayarlarında akıcı çalışan EA Sports FC 25’in bir diğer yenilik olarak nitelendirebileceğimiz özelliği, oynanış hızının ayarlanabilmesi. Serinin önceki oyunlarında, karşılaşmaların hızı nedeniyle maçlar bir süre sonra “masa tenisi” hissi yaratıyordu ama FC 25, bu geri bildirimlerin dikkate alınmasıyla oyunun hızını ve temposunu ayarlayabilme seçeneğiyle geliyor. Tür itibarıyla “futbol simülasyonu” olan bir yapımda bu özellik, futbolu daha gerçekçi bir deneyimine dönüştürmek isteyen oyunculara hitap ediyor. Bilhassa yavaş oynanan bir futbolu tercih eden oyuncular için bu, kesinlikle büyük bir yenilik.
Tüm bu yeniliklerin ve oyunun genel sürecinin, sorunsuz şekilde ilerlemesi ise belli başlı donanım bileşenlerine bağlı. Peki, oyunun minimum sistem gereksinimleri ne durumda? Hemen aktaralım:
Frostbite oyun motorunun görsel ihtişamını taşırken optimizasyon konusunda da iyi çıkarıldığını ispat eden EA FC 25, oyuncular tarafından sıklıkla eleştirilen futbolcu yüz modellemeleri tarafında da bir dizi yenilikle geliyor. Özellikle uzun süredir eksik olan tanınmış futbolcu yüzlerinin oyuna eklenmesi, hem mutluluk verici hem de bu zamana kadar EA Sports’un böyle bir eksikle yola devam etmesi şaşırtıcı; neyse ki artık her şey normale dönmüş durumda. Örneğin artık Muslera’nın yüzünü, tüm hatlarıyla oyunda görebiliyorsunuz. Bu, kimi oyuncular için tuhaf karşılanıyor olsa da yüz modellemeleri, futbolcu yakın plan sahnelerinde oyun tutkunlarının daha gerçekçi bir futbol atmosferi solumalarına zemin hazırlıyor. Yıllardır süregelen bu eksikliğin tamamlanmış olması takdir edilesi.
Diğer yandan EA FC takipçilerinin pek önemsemedikleri, hatta FIFA 20’den bu yana oyuncuların pek zaman ayırmadıkları, sokak futbolu tadındaki Volta modunun yerini, artık Rush adlı yeni bir mod aldı. Özetlemek gerekirse Rush modu, serinin ana mekanikleriyle uyuşmadığı için sıklıkla eleştirilen Volta modunun sokak futbolu yorumunu, daha özgün bir şekilde ele alıyor. Küçük bir sahada oynanan, hızlı ve kuralları farklı olan bir mod olan Rush, mavi kart gibi cezalar ve 5 dakikalık maçlar gibi özgün özelliklerle geliyor. Ayrıca, 4v4 çevrim içi maçlara olanak tanıyan Rush, arkadaşlarınızla oynadığınızda inanılmaz eğlenceli bir tecrübeye dönüşüyor.
Tüm bu görsel ve işitsel zenginliği ise yüksek performanslı bir oyun bilgisayarında deneyimlemek şart. Bu nedenle oyunun önerilen sistem gereksinimleri listesindeki donanımlara benzer çözümler içeren bilgisayarlar kullanmalısınız. Önerilen sistem gereksinimleri şöyle:
Yeni çıkan hemen her oyunun sistem gereksinimi giderek artıyor ve oyunun keyfi, yüksek performanslı oyun bilgisayarıyla çıkıyor. EA Sports FC 25 sistem gereksinimleri ve diğer tüm güncel oyunların sistem gereksinimlerini karşılamakla kalmayıp kusursuz bir oyun ve genel kullanım deneyimi yaşamanız ise Atom Bilişim imzalı Dragos ve Turbox oyun bilgisayarlarıyla mümkün oluyor. Intel ve AMD’nin işlemcileriyle şekillendirilen, bütçenize göre GeForce RTX 4090 gibi üst uç ekran kartlarını da bulundurabilen oyun bilgisayarları, her türlü oyun sürecinin üstesinden geliyor. Eğer bilgisayarınızın performans bakımından yetersiz olduğunu, güncel oyunları oynarken elde ettiğiniz düşük kare/saniye oranlarıyla tecrübe ediyorsanız, en kısa sürede bilgisayarınızı emekliye ayırın ve Dragos ya da Turbox oyun bilgisayarı modellerinden dilediğinizi hemen satın alın.