Metro oyun serisi, 2010 yılında yayınlanan ilk oyunundan itibaren milyonlarca oyuncu tarafından sevilen ve yakından takip edilen bir seri oldu. Dmitry Gluhovskiy’in Metro kitap serisinden uyarlanan oyunlar, kıyamet sonrası Moskova’sında geçer. Hayatta kalma, korku ve gerilim türlerini bir arada sunan oyun serinin ilk oyunu olan Metro 2033’den bu yana gerçekleştirdiği yolculuğa gelin yakından bakalım.
Metro serisinin ilk video oyunu olan Metro 2033, 2010 yılında PC (Windows) ve Xbox 360 oyun konsolları için piyasaya sürüldü. Yazar Dmitry Glukhovsky’ın aynı adlı romanından uyarlanan Metro 2033, korku ve hayatta kalma türlerinini büyük bir başarı ile harmanlayıp sunar. Birinci şahıs bakış açısıyla oynanan oyun sahip olduğu karanlık atmosfer ile oyunculara adrenalin dolu bir macera sunar.
4A Games tarafından geliştirilen ve dağıtımını THQ’nun üstlendiği Metro 2033, 3. Dünya Savaşı’nın üzerinden 20 yılın geçtiği post apokaliptik bir gelecekte ve çoğunlukla Moskova’nın metro altyapısında geçer. Oyunda kıyamet sonrası bir dünyada Artyom adlı bir karakter olarak Rusya’nın mutasyona uğramış yaratıkların istilası ile yüzyüze kalan metro tünellerinin derinliklerine doğru ilerliyoruz. Bu mutasyon sonucu oluşmuş yaratıkların yanı sıra düşman insan topluluklarıyla da aksiyon dolu anlar oyuncuları bekliyor.
Metro 2033, çıkış yaptığı dönemde sahip olduğu oynanış, yapay zeka ve optimizasyon sorunlarıyla çok fazla yüksek puanlar alamamış olsa da serinin hayranları tarafından oldukça sevilmeyi başarmıştır.
Metro Last Light’da ilk oyunun hikayesinin bir sonrasında, 2034 yılında Metro tünellerindeki hayatta kalma macerasını sürdürüyoruz. Hayatta kalma ve korku türlerini işlemedeki başarısını sürdüren Metro Last Light, ilk oyun gibi birinci şahıs nişancı türündedir. İkinci oyun itibari ile Dmitry Glukhovsky’ın kitap serisi ile oyun serisi birbirinden ayrılır. İkinci oyunun Metro 2033’ün devam kitabı olan Metro 2034 ile hikaye açısından sıkı bir bağa sahip değildir ancak Metro Last Light’ın geliştirilme sürecinde Dmitry Glukhovsky aktif olarak yer almıştır.
Geliştiriciliğini yine 4A Games’in üstlendiği oyunda dağıtımcı olarak ise THQ’nun iflas ederek kapanmasından dolayı bu sefer Deep Silver yer alır. Hatta bu kapanma oyunun çıkış tarihinin 2012’nin ikinci çeyreği yerine 2013’ün ilk çeyreğine ertlenmesinin de en büyük sebeplerindendir. Mayıs 2013’de piyasaya sürülen Metro Last Light, PC (Windows, macOS, Linux), Playstation 3 ve Xbox 360 için yayınlandı.
Grafikleri ve hikayesi gibi yönleriyle serinin ilk oyunu olan Metro 2033’den daha olumlu yorumlar alan Metro Last Light, Metro serisinin devam ettirilmesi açısından önemli bir konuma sahiptir.
Metro Last Light’ın elde ettiği başarının da etkisiyle seriyi eline alan Deep Silver, Metro serisi üzerine daha fazla ağırlık vermeye karar verdi. THQ döneminde çıkan Metro 2033, çeşitli oynanış ve optimizasyon sorunlarına sahipti. Üstelik güncel platformlar için de erişilebilir durumda değildi. Metro Redux’da hem Metro 2033 hem de Metro: Last Light elden geçirilerek sunuldu. 4A oyun motoru ile yenilenen Metro 2033 teknik açıdan Last Light ile aynı seviyeye getirildi. Böylece daha iyi grafikler, geliştirilmiş yapay zeka ve iyileştirilmiş mekaniklere sahip bir oyun haline geldi.
2014 yılında piyasaya sürülen Metro Redux ile birlikte Metro 2033 de Playstation platformu ile buluşmuş oldu. İlk piyasaya sürüldüğünde PC, Playstation 4 ve Xbox One için çıkış gerçekleştiren Metro Redux, aradan geçen 6 senenin ardından Nintendo Switch için de piyasaya sürüldü. Metro serisi ile henüz tanışmadıysanız ve seriye başlamayı düşünüyorsanız Metro Redux sizin için iyi bir başlangıç noktası olabilir. Metro 2033 Redux ve Metro: Last Light Redux oyunları sistem gereksinimleri açısından ise önerilen olarak 4GB Ram ile GeForce GTX 480 ve üzeri ekran kartına gereksinim duyar.
Metro Exodus, oyuncular arasında efsaneleşen serinin piyasaya sürülen üçüncü ve en yeni oyunudur. Serinin önceki oyunlarının da geliştiricisi olan 4A Games tarafından geliştirilen ve dağıtımını Deep Silver’ın gerçekleştirdiği oyun 2019 yılında piyasaya sürüldü. PC, Playstation 4 ve Xbox One için sunulan oyunun çıkışı oldukça yankı uyandıran türden oldu. Ancak bu durum oyunun başarısından ziyade izlediği çıkış politikalarından kaynaklandı. Deep Silver, Metro Exodus’u önceki oyunlarda da olduğu gibi Steam üzerinden satışa çıkarmaya hazırlanırken çıkışa az bir süre kalan oyunun PC versiyonunun ilk bir yıl boyunca sadece Epic Games üzerinden satışta olacağını açıkladı ve Steam sayfasını kapattı. Bu durum hem Steam’in sahibi Valve’in hem de oyunlarını Steam üzerinden oynamayı tercih eden oyuncuların tepkisini çekti.
En yeni Metro oyunu olan Metro Exodus’da da serinin önceki oyunlarında olduğu gibi Artyom karakterine hayat veriyoruz. Serinin bu oyununda Artyom, Moskova metrosundan çıkarak macerasına yeryüzünde devam ediyor. Bununla birlikte serinin önceki oyunlarından farklı olarak çeşitli silahlar geliştirmeyi sağlayan bir crafting sistemi de yer alır. Yarı açık dünya olarak sayılan oyunda, kıyamet sonrası dünyada gece gündüz döngüsü ve değişken hava durumu sistemi eşliğinde bir yıllık süreci yaşıyoruz.
Serinin üçüncü oyunu aynı zamanda iki adet DLC’ye de sahip. Metro Exodus: Sam's Story ve Metro Exodus: The Two Colonels ek paketleri hikaye genişletmeleri sunarken oyun süresini de hatırı sayılır bir şekilde arttırır.
Kıyamet sonrası dünyada geçen Metro benzeri oyunlar arayanlar için ise S.T.A.L.K.E.R., Dying Light ve Fallout gibi diğer popüler oyun serileri iyi bir seçenek olacaktır.
Teknoloji tutkunlarının yakından tanıdığı Turbox ve Dragos markaları ile bilişim sektöründe yer alan %100 Türk sermayesi ile kurulan Atom Bilişim, teknoloji ihtiyaçlarınıza yanıt veriyor. Her bütçeye uygun seçeneklere sahip Turbox ve Dragos oyun bilgisayarı çeşitleri, monitörler ve çevre birimlerini, sektördeki deneyimi ile kullanıcılara sunuyor.