Teknolojinin gelişmesiyle birlikte görüntü ve ses sistemleri daha fazla derinlik kazandığından kullanıcılara farklı deneyimler yaşatmak için gelişmeye devam eder. Bu nedenle büyük ve net TV'ler, monitörler geliştiği için ses özelliklerinin de bu ekranları desteklemesi gerekir. Dolby Digital da bu nedenle ortaya çıkan teknolojilerden biridir. Dolby Digital ve Dolby Atmos ses teknolojisinde önemli bir rol oynar. Çünkü her ikisi de iki "çevre" biçimi veya izleyiciyi çevreleyen ses sağlamak için geliştirilmiştir. Bir (mono) veya iki (stereo) hoparlör yerine birden çok hoparlör kutusu kullanılır. En iyi etki için izleyicinin çevresinde farklı yerlere yerleştirilir. Dolby Digital, tek surround biçimi değildir, ancak en çok kullanılandır. Peki Dolby Digital ve Dolby Digital Plus nedir? Ne işe yarar? Gelin film, dizi ve oyun deneyiminizi benzersiz bir keyfe dönüştürecek bu teknolojilere yakından bakalım.
1980'lerde Dolby Laboratories, birden fazla ses kanalının bilgilerini verimli bir şekilde iletmek için bugün Dolby Digital olarak bilinen bir sıkıştırma teknolojisi tasarlamıştır. Çok kanallı ses sistemi sayesinde salonunuza sinema sesi getirmek mümkün hale gelmiştir. Çünkü Dolby Digital öncelikle altı kanalı kullanabileceğiniz bir tekniktir. Bu nedenle, odada beş hoparlör ve bir subwoofer bulunan bir 5.1 kurulumu için idealdir. Böylece tüm ses ve efektler çevresel olarak duyulur ve sahnelerin daha gerçekçi olmasını sağlar. Ses, DVD, uydu ve xbox gibi dijital ortamlar aracılığıyla gönderilebilir. Bu teknik sinemalarda da yaygın olarak kullanılmaktadır. Çünkü filmleri ve diğer sesli içerikleri daha eğlenceli ve güzel hale getirir. Yani "Dolby Digital nedir?" sorusunun en net yanıtı aslında "5.1 kanal surround sesi kodlamak için kullanılan bir teknolojidir". Televizyonlar, AV alıcıları, kiralık kod çözücüler ve Blu-ray oynatıcılar gibi görsel-işitsel ekipmanların çoğu artık Dolby Digital yeteneğine sahiptir. Dolby Digital, yıllar içinde Dolby Digital Plus ve Dolby TrueHD gibi bir dizi iyileştirme alarak farklı özellikler de sunar. Dolby Digital'ın çeşitli sürümleri ise şunlardır:
Netflix gibi video akış hizmetleri, Dolby Digital Plus'ı kullanır çünkü 5.1 film müziklerinin aynı bit hızında Dolby Digital'dan daha iyi kalitede veya daha düşük bit hızında ancak aynı kalitede akışına izin verir. Bu özelliği sayesinde birkaç yıldır Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD ile birlikte 3D ses formatı Dolby Atmos için iki temel codec bileşeninden biri olmuştur. Buradan da anlaşılacağı gibi “Dolby Digital ses nedir?” sorusu hem plus hem de Digital için hemen hemen aynıdır. Çünkü ses her iki teknolojide de çok kanallı olarak aktarılır ve daha gerçekçi ve ultra gerçekçi ses deneyimi arasından seçim yapmanız gerekir. Bununla birlikte Dolby teknolojisine sahip bir ses sistemi almak istiyorsanız uyumluluğa dikkat etmeniz gerekebilir.
Dolby, Plus varyantını, Dolby Digital’ın DVD için çok kanallı bir ses formatı olarak belirtilmesinden 10 yıl sonra yani 2005 yılında piyasaya sürmüştür. Plus eklentisinden de anlaşılacağı üzere selefinden büyük ölçüde farklıdır. Örneğin, Dolby Digital Plus, Dolby-Digital uyumlu bir çekirdek ve Core Plus Extension içeren ilk ses teknolojisidir. Bu özelliği ise Dolby Digital Plus'ın 6 Mbit/s'ye kadar bit hızlarına ulaşmasını sağlar. Böylece ses verileri önemli ölçüde daha az kayıpla sıkıştırılabilir. Ancak, Dolby Digital ile maksimum 640 kbit/s elde edilir. Ayrıca Dolby Plus 7.1 kanalı desteklerken Dolby Digital yalnızca maksimum 5.1 kanalı destekler.
Siz de gerçekçi ev sineması oluşturmak ya da gerçekçi oyun seansları düzenlemek isterseniz Dolby Digital teknolojilerinden yararlanabilir, Atom Bilişim'in sunduğu Dolby Digital'ı destekleyen bilgisayar ve bileşenleri ile istediğiniz kurulumu yapabilirsiniz.