Hayatımızın merkezi haline gelmeye başlayan yapay zekanın en büyük örneklerinden biri şüphesiz ki yapay zekâ destekli uygulamalardır. İnsanlar gibi düşünen, aradığınız her bilgiye anında ve hızlı bir şekilde yanıt oluşturan bu yapay zeka uygulamalarından en popülerleri ChatGPT vs Gemini olarak karşınıza çıkar. Google tarafından geliştirilen Gemini ve OpelAl tarafından tasarlanan ChatGPT temel özellikler bakımından aynı olsa da birbirinden farklı pek çok güçlü niteliğe de sahiptir. Örneğin; sohbet odaklı olması bakımından ChatGPT en iyi yapay zekâ siteleri arasında yer alır. Fakat gerçek zamanlı olarak veri analizi yapması açısından da Gemini, özellikle iş dünyasında fazlasıyla tercih edilir. Bunların yanı sıra bu yapay zekâ modelleri birbirinden farklı pek çok avantajlı özelliğe sahiptir. Her iki yapay zekanın da kendiniz için artı ve eksi özelliklerini merak ediyorsanız, hemen yazının devamına göz atabilirsiniz.
Gemini vs ChatGPT arasındaki en temel farklardan biri dil özellikleri ve becerileridir. Her iki uygulamada güçlü dil desteğine sahiptir. Fakat ChatGPT OpenAl yapay zekâ uygulaması, diyalog temelli bir dil kullanır. Dolayısıyla kullanıcılarına yardımcı olurken, daha çok sohbet deneyimi sağlar. Özellikle içerik üretimi konusunda bu özelliği fazlasıyla avantajlıdır. Hikâye, şiir gibi edebi yönü güçlü yazıları kolaylıkla ortaya koyar. Bunun nedeni ise ChatGPT’nin daha karmaşık dil yapılarını kavraması için özel olarak tasarlanmasıdır. Dolayısıyla daha yaratıcı bir dil desteğine sahip olduğu söylenebilir. Yapay zekâ Google uygulaması olan Gemini ise zamandan tasarruf etmek için en hızlı ve doğru şekilde bilgiyi işlemesi için tasarlanmıştır. Dolayısıyla daha analitik bir dile sahiptir. Yaratıcı üretimin dışında doğru bilgi aktarımını ana amaç edinmiştir. Bu özelliği sayesinde bilimsel ve teknik kullanım için en gelişmiş yapay zekâ seçenekleri arasında sayılabilir.
Ses desteği yapay zekâ uygulamalarının gelişmesiyle birlikte ön plana çıkan özelliklerden biri haline gelmiştir. Artık sadece yazışmak değil; yapay zekâ ile konuşma yapabilmek de mümkündür. Sesli konuşma özelliğine sahip olan ChatGPT hem PC hem de mobil üzerinden bu özelliği erişilebilir kılmıştır. Whisper teknolojisi kullanan Chat OpenAI, sesli konuşmaların yazıya dönüştürülmesinde oldukça kuvvetlidir. Böylelikle konuşmanız kesilip bozulmadan kolaylıkla iletişim kurabilirsiniz. Özellikle de çoklu görev desteğine sahip olan ChatGPT sayesinde telefonda herhangi bir işle ilgilenirken, arka planda yapay zekayla konuşmanıza devam edebilirsiniz. Android işletim sisteminin entegre edilmesiyle çalışan Gemini ise live özelliği sayesinde telefonunuz kapalıyken bile sesli iletişime açıktır. Sesli komut vererek, Drive ya da YouTube gibi birçok uygulamaya erişim sağlayabilirsiniz.
OpenAI ve Google yapay zekâ uygulamalarında en çok kullanılan özelliklerden biri de fotoğraf oluşturmadır. Her iki yapay zekâ desteği de fotoğraf oluşturabilme özelliğine sahiptir. DALL-E 3 entegrasyonuyla çalışan GPT yapay zekâ, fotoğraf yükleme, dosya analizi ve grafik oluşturma gibi ekstra özelliklere sahiptir. Bunun yanı sıra ücretsiz yapay zekâ desteğini kullanan herkesin günlük iki görüntü oluşturabilme hakkın da mevcuttur. Gemini ise görüntü oluşturmak için Imagen 3 sistemini kullanılır. Bu sistem gerçekçi görüntüler üretme konusunda DALL-E 3’ü geçebilecek bir teknolojidir. Sadece bu gerçekçiliğin kötüye kullanımını engellemek adına insan görseli oluşturulması sınırlandırılmıştır. Gemini tüm bu işlemleri ücretsiz şekilde gerçekleştirdiğinden, fotoğraf oluşturmak için en iyi yapay zekalar arasında sayılabilir.
Yapay zekanın bilgi vermede en iyi deneyimi sunabilmesi verilerinin sürekli olarak güncel tutulması gereklidir. Fakat ChatGPT ücretsiz sürümünde veri kaynaklarını sınırlı tutar. Dolayısıyla sizin sorularını yalnızca eğitim verilerine dayanarak, çok sınırlı bir kaynakla cevaplar. Bu durum da bilgilerin güncel olmamasına neden olur. Bunun yanı sıra ücretsiz yapay zekâ siteleri arasında üst sırada olan Gemini ise Google’ın geniş bilgi ve eğitim verilerinin hepsine sahiptir. Bu sayede size her zaman güncel bilgiler sunar. Özellikle anlık bilgiye ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda Gemini oldukça yüksek bir performans sağlar.
Yapay zekâ program modelleri arasında popüler olan bu iki seçeneği karşılaştırırken bir en iyi belirlemek zordur. Özellikleri, farkları ve benzerlikleri inceleyerek siz kendi kullanım alanınıza göre en iyinizi belirleyebilirsiniz. Örneğin; Gemini internet üzerinden anlık bilgi sağlamada, Imagen 3 teknolojisi sayesinde gerçekçi ve ücretsiz fotoğraflar oluşturmada yeteneklidir. Aynı zamanda yapay zekâ siteleri arasında ücretsiz sürümü en kapsamlı olan seçeneklerden de biridir. Bu bağlamda iş yerlerinde sıklıkla tercih edilir. Özellikle logo ya da veri oluşturmada Gemini, çalışanlara fazlasıyla kolaylık sağlar. Sorunlara daha mantıksal ve bilimsel yaklaşması da süreç için önem taşır. Bunun yanı sıra ChatGPT Türkçe yapay zekâ uygulamaları arasında özellikle sesli kullanım özelliğiyle ön plana çıkar. Sesli iletişimde Whisper teknolojisi sayesinde daha bütünsel bir diyalog sağlar. ChatGPT, Gemini uygulamasına nazaran iOS işletim sistemlerini de uygulamalar ile destekler. Aynı zamanda sosyal diyalog açısından ön plana çıkan uygulama, günlük hayat kullanımları için idealdir. Bunun yanı sıra daha duygusal bir yazılıma sahip olan ChatGPT yeni içerik fikirleri üretmede oldukça başarılıdır. Bu özelliği açısından hizmet sektörleri ve içerik üreticileri tarafından sevilerek tercih edilebilir.
Gemini ve ChatGPT yapay zeka uygulamalarını sorunsuz şekilde kullanmak isteyenlerdenseniz hemen dilediğiniz programı bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz. Bilgisayar desteğiniz bulunmuyorsa Atom Bilişim üzerinden %100 yerli sermaye olan ürünlere göz atabilirsiniz. Özellikle de her bütçeye hitap eden fiyat seçeneklerine sahip Turbox ve Gragos marka sistemleri tercih edebilirsiniz.