AMD işlemci, bir Amerikan teknoloji şirketi Advanced Micro Devices tarafından tasarlanan veya üretilen bir bilgisayar işlemcisidir. Peki “AMD nedir?” “herkesin sadece işlemci olarak bildiği AMD aslında çok daha büyük rakibi Intel'in işlemci modellerine karşı rekabet etmeyi amaçlayan merkezi işlem birimleri (CPU'lar) üreten şirkettir". Bir AMD işlemci, Intel işlemciyle aynı yazılımla kullanılabilir, ancak aynı anakartla kullanılamaz. AMD, yeni nesil işlemcilerde ise standartlarda büyük bir değişiklik planlıyor ve bir CPU ve grafik işlemcisini tek bir çipte birleştirmeyi hedefliyor.
AMD işlemciler, eskiden Intel mikro mimarisini kullansa da 1996'dan beri kendi tasarımlarını piyasaya sürüyor. Bu yeni tasarımlarla birlikte, bir bilgisayar anakartı ve CPU arasında veri aktarmak için kullanılan yeni fiziksel “soketler” geliştirildi. Anakarttaki soket CPU bağlantı noktasıyla eşleşmek zorunda olduğundan, AMD yerine Intel işlemci kullanılamaz.
CPU, bilgisayar programlarını ve sistemlerini çalıştıran çoğu hesaplamanın yapıldığı yer olduğu için “AMD işlemci nedir?" sorusu "bilgisayarın en önemli parçasıdır" olarak yanıtlanabilir. Bir CPU'nun bu hesaplamaları işleme hızı genellikle megahertz (MHz) veya gigahertz (GHz) olarak verilir. AMD işlemci ne kadar hızlı olursa, saniyede o kadar fazla hesaplama yapabilir ve kontrol sağlayabilir. Yani işlemci saniyede ne kadar çok görev yapabilirse bilgisayar da o kadar hızlı çalışır.
AMD işlemci serisi, Ation, Eyzen, Ryzen Pro şeklinde devam eder. Teknolojinin hızla gelişmesi de hesaba katıldığında her seride pek çok işlemci modeli vardır ve üretilmeye de devam eder. İşlemci AMD modelleri tıpkı Intel gibi hemen her kullanıcıya hitap eden özellikler sunar. Bu nedenle aynı nesilde yer alan AMD işlemci özellikleri de farklıdır. İşlemci AMD ya da Intel fark etmeksizin çekirdek sayısına göre adlandırılır. 4 çekirdekli, 6 çekirdekli işlemci olarak üretilen AMD işlemciler günümüzde 8-16 çekirdeğe kadar rahatlıkla bulunabilir. Buradan da anlaşılacağı üzere en iyi AMD işlemci daha fazla görevi aynı anda yerine getirebilenlerdir.
AMD işlemci, bilgisayarınızdaki veya dizüstü bilgisayarınızdaki Intel işlemcinin alternatifidir. Birçok kişi AMD işlemci modelleri verimli olması sebebiyle tercih eder. Ancak kullanımınız için hangi AMD işlemciye ihtiyacınız olduğunu bilmeniz gerekir. Bu da daha çok bilgisayarı ne için kullanacağınız ve bilgisayar bileşenlerinin uyumlu olup olmaması ile alakalıdır.AMD işlemciler ve özellikleri seri ve nesle göre değişkenlik gösterdiğinden yeni bir işlemci alırken dikkatli olmak gerekir. AMD tüm işlemcileri webde gezinme, e-posta yollama, kelime işlem için uygundur. Ancak bazı modelleri üst düzey kullanıcıları hedefler ve uygun ekran kartı ve diğer bileşenlerle bir araya geldiğinde 8K video işlemek için dahi kullanılabilir. AMD işlemci alırken dikkat etmeniz gereken diğer püf noktalar ise şöyledir:
AMD işlemciler genellikle aynı fiyat segmentindeki karşılaştırılabilir Intel işlemcilerden daha fazla çekirdeğe ve iş parçacığına sahiptir. AMD işlemcilerdeki entegre grafik yongası da Intel'den biraz daha güçlü görünür ve yine de uygun fiyata sunulur. AMD işlemci bilgisayar bileşenlerine göre seçildiğinden nasıl bir performans göstereceği bu bileşenlerle de alakalıdır. Ancak daha üst segmentteki AMD işlemciler her zaman bilgisayarınızın verimliliğini yükseltir.AMD tarafından desteklenen uygun fiyatlı ve gelişmiş bilgisayarlar vardır. Bu nedenle kullanıcılar "AMD bilgisayar nedir?" diye merak edebilir. AMD işlemci ve anakartla tamamlanan, kurulu bilgisayarlara AMD bilgisayar denir. Diğer parçalar da uyumludur ve AMD'yi destekler. Bu bilgisayarların en önemli özellikleri ise her şeyin hazır halde bulunması, Intel kadar hızlı olması ve uygun fiyatlara sunulmasıdır. AMD işlemci fiyatları hem tek hem de PC olarak sunulduğunda rakipsiz aralıklarla sunulur. Siz de işlemcinizi yükselterek performansınızı artırmak ya da yeni nesil bir bilgisayar toplamak isterseniz Atom Bilişim fırsatlarını değerlendirerek AMD'nin özelliklerinden ve uygun fiyatlarından yararlanabilirsiniz.